Διακρίσεις στο 9ο Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up
Αθήνα, 12/06/2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ: Διακρίσεις στο 9o Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up
- Για 9η συνεχή διοργάνωση του διαγωνισμού, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος διακρίθηκαν με τις καινοτόμες ψηφιακές ιδέες τους.
- Δεύτερη Θέση για την ομάδα "Cup n Track" και Τρίτη Θέση για την ομάδα "Container Sense"
- Online Award "Market Expansion Award by EuroPen" για την ομάδα "Seansor"
- 5 ομάδες φοιτητών ΔΕΤ προκρίθηκαν στον Εθνικό Τελικό
Τη 2η και την 3η θέση στον Εθνικό Τελικό του 9ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» και το Πανευρωπαϊκό Online Award "Market Expansion Award by EuroPen" κατέκτησαν οι φοιτητικές start up επιχειρήσεις του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών!
Ο Τελικός του 9ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» διεξήχθη και αυτή τη χρονιά από το Junior Achievement Greece την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». To «JA Start Up», τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες 18-30 ετών να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα, υποστηριζόμενοι από καθηγητές και μέντορες.
Το Τμήμα ΔΕΤ έχει παράδοση σε βραβεύσεις σε φοιτητικούς διαγωνισμούς καινοτομίας κι ειδικότερα στον «JA Start Up», από την ίδρυση του θεσμού, με συνεχείς διακρίσεις στις πρώτες θέσεις από το 2015! Οι διακρίσεις επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα σπουδών του Τμήματος καθώς και το ενδιαφέρον για τη ψηφιακή επιχειρηματικότητα, τον ζήλο, την ευρηματικότητα, και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες και των φοιτητών και φοιτητριών του.
Αναλυτικά, στη δεύτερη θέση του Εθνικού Τελικού αναδείχθηκε η start up επιχείρηση "Cup n Track" με τους Γεώργιο Αλεξάκη, Αγγελική Μπούρα, Ιωάννα-Σωτηρία Παπαδημούλη, Ελπίδα Χριστοδουλέα και Χρήστο Ψαραδέλλη. Το “Cup n Track” είναι ένα έξυπνο σύστημα ΙοΤ με τη συνοδευόμενη κινητή εφαρμογή που βοηθάει το άτομο με έμμηνο ρύση να κάνει αυτόματο tracking του κύκλου του, να λαμβάνει ειδοποιήσεις για το πότε χρειάζεται να αδειάσει το cup και σε περίπτωση που οι αισθητήρες ανιχνεύσουν κάτι ανησυχητικό, να ενημερώνεται εγκαίρως προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις σε γυναικολόγο.
Την τρίτη θέση κέρδισε η start up επιχείρηση "Container Sense" με τους κ.κ. Σωκράτη Ανάργυρο Κουμπάρδα, Σωσίπατρο Μεταλληνό και Γιώργο Παζαρλή. Το “ContainerSense” είναι ένα ολοκληρωμένο ευφυές σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των συνθηκών στο εσωτερικό των container εμπορευμάτων και φορτηγών που στοχεύει στην πρόληψη ζημιάς/αλλοίωσης του φορτίου, τη σωστή απόδοση ευθυνών, την αποτροπή κλοπών, καθώς και τον εντοπισμό ενός φορτηγού ή ενός container κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του.
Επίσης, το Πανευρωπαϊκό Online Award "Market Expansion Award by EuroPen" απονεμήθηκε στη start up επιχείρηση "Seansor" με τους κ.κ. Γεωργία Γεωργακλή, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Μαρία Κουμίδου, Ευθυμία Παπαζήση και Μαρία Βασιλική Πατσουράκη. Η SEaNSOR είναι μια ΙοΤ σημαδούρα που χρησιμοποιεί αισθητήρες ήχου και απόστασης για τον εντοπισμό θαλάσσιας (ή παράκτιας) κίνησης αλιευτικών (και μη) σκαφών για τον εντοπισμό και αποτροπή παράνομης αλιείας, παράνομης απόρριψης αντικειμένων στη θάλασσα και την ταχεία ενημέρωση των υπευθύνων.
Οι καινοτόμες ψηφιακές επιχειρηματικές ιδέες αναπτύχθηκαν πλήρως στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Όπως υπογράμμισε ο διδάσκων Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης: «Μαζί με το συνδιδάσκοντα Δρ. Σταύρο Λουνή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στο μάθημα ένα περιβάλλον όπου όλοι οι φοιτητές μας δημιουργούν καινοτόμες ιδέες, σχεδιάζουν προχωρημένα προϊόντα, υλοποιούν πρωτότυπες ψηφιακές υπηρεσίες αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως IoT και προγραμματίζουν ολοκληρωμένα επιχειρηματικά πλάνα. Το αποτέλεσμα μάς δικαιώνει ότι και στα ελληνικά ΑΕΙ μπορούμε να δημιουργήσουμε βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στις πέντε φοιτητικές μας ομάδες που προχώρησαν στον τελικό του σημαντικού πανελλήνιου φοιτητικού διαγωνισμού JA Startup».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό του Διαγωνισμού, με συνολικά 15 διαγωνιζόμενες ομάδες, είχαν προκριθεί 5 φοιτητικές start up επιχειρήσεις από το Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ. Μαζί με την "Cup n Track" και την "Container Sense" συμμετείχαν και οι ακόλουθες:
- "Camp Guard", με τους κ.κ. Σοφία Γιάνναρη, Αριάδνη Κόλλια και Στελλα Τζωρτζακάκη: Η ψηφιακή ιδέα αφορά μία φορητή συσκευή για camping που προσφέρει πληροφορίες για την υγρασία, τη θερμοκρασία, τον εντοπισμό κίνησης για άγρια ζώα, την υγρασία του αέρα και το οξυγόνο. Συνδέεται με εφαρμογή στο κινητό που εμφανίζει τις αντίστοιχες μετρήσεις και δίνει άμεση ανταπόκριση στις μετεωρολογικές προβλέψεις, καθώς και συμβουλές βάση των εμφανιζόμενων στοιχείων.
- "OptimaLifts" με τους κ.κ. Μαρίνα Γαβριλάκη, Αλέξανδρο Γεωργούλια, Φρατζέσκο Δαφερέρα, Λευτέρη Καρτάκη και Δημήτρη Μαυροειδή: Οι περισσότεροι ασκούμενοι με βάρη και αντιστάσεις δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την ένταση που δέχονται οι μύες τους ανά επανάληψη και δεν πραγματοποιούν τις ασκήσεις στο σωστό εύρος κίνησης περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της προπόνησης τους. Το ΟptimaLift wearable στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, καθοδηγώντας τον ασκούμενο σε πραγματικό χρόνο για την εκτέλεση της άσκησης και καταγράφοντας αναλυτικά τις επιδόσεις του. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένων προγραμμάτων και καθοδήγησης προσαρμοσμένων βάσει των δικών του καταγεγραμμένων δεδομένων.
- "Smart Whiskers" με τους κ.κ. Μέρμηγκα Νικόλα, Μπαιράμι Έρικα και Ιωάννα Αγάπη Χάλαρη: Το Smart Whiskers είναι ένα πρωτοποριακό μπολ νερού για γάτες που χρησιμοποιεί IoT για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό της κατανάλωσης νερού της γάτας. Το μπολ είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που μετρούν την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται και εμφανίζουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες γατών να παρακολουθούν τα επίπεδα ενυδάτωσης των κατοικίδιων ζώων τους και να εντοπίζουν τυχόν αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν πιθανά προβλήματα υγείας.
Το Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες! Εύχεται καλή επιτυχία στα μέλη της διακριθείσας ομάδας "Carexchange", τους φοιτητές Αντώνη Πολίτη από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Κοκμοτό από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Παρασκευά Σεργιάννη και Αλέξανδρο Καραγιάννη από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό JA Europe GEN-E 2023!