Βραβείο 2020 AIS Technology Challenge
Το βραβείο «2020 AIS Technology Challenge» απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάνσυ Πουλούδη, από τη Διεθνή Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS), κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (ICIS 2020), που διεξήχθη διαδικτυακά στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το βραβείο απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς που διακρίνονται για τη σημαντική συνεισφορά τους, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της κοινότητας των πανεπιστημιακών με επιστημονικό πεδίο τα Πληροφοριακά Συστήματα διεθνώς. Για το 2020, η AIS αναγνώρισε τη συμβολή των Συντονιστών Προγράμματος (Program Co-Chairs) των συνεδρίων European Conference on Information Systems (ECIS), Americas Conference on Information Systems (AMCIS) και Pacific-Asia Conference on Information Systems (PACIS), τα οποία διεξάχθηκαν διαδικτυακά για πρώτη φορά.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε o Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητής Brian Fitzgerald, η συμβολή της Καθηγήτριας Ν. Πουλούδη στη μετατροπή του συνεδρίου ECIS 2020 σε ένα διαδικτυακό συνέδριο αφενός, και στη διαμόρφωση της σειράς ηλεκτρονικών συνεδρίων του AIS (AIS Virtual Conference Series) αφετέρου, ως απάντηση στις προκλήσεις της πανδημίας Covid-19, ήταν αξιοσημείωτη. Δεν επωφελήθηκαν μόνο οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, αλλά και όλη η AIS με τη συμβολή της Καθηγήτριας στην εξέλιξη του μακροπρόθεσμου τεχνολογικού οράματος της Ένωσης. Ο Καθηγητής Matthew Nelson, AIS Executive Director, αναγνώρισε ότι η ηγετική ικανότητα, οι προσπάθειες και το όραμα της Καθηγήτριας Ν. Πουλούδη έθεσαν τις προδιαγραφές για τις πλατφόρμες και τις τεχνολογικές λύσεις που υιοθετήθηκαν από πολλά διεθνή συνέδρια.
Με αφορμή την τιμητική διάκρισή της, η κυρία Πουλούδη δήλωσε: «Η μετατροπή της διοργάνωσης ενός κορυφαίου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, με ιστορία σχεδόν 30 ετών, σε διαδικτυακή μορφή για πρώτη φορά, και μάλιστα σε διάστημα τριών μηνών στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ήταν μια τεράστια πρόκληση. Είμαι ευγνώμων για την άριστη συνεργασία με τους συνεργάτες μου καθηγητές Sue Newell και Eric van Heck και το προσωπικό της AIS. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ένα συνέδριο που προσέλκυσε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες από όλη την υφήλιο, για να παρακολουθήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης 300 επιστημονικές εργασίες σε 28 θεματικές ενότητες και 5 παράλληλες συνεδρίες. Οι μέθοδοι παρουσίασης και συζήτησης που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στο συνέδριο αξιοποιήθηκαν και από τα υπόλοιπα συνέδρια της AIS που διεξάχθηκαν αργότερα εντός τους έτους. Αναδείχθηκαν επίσης πλεονεκτήματα (π.χ., ευκολότερη δυνατότητα πρόσβασης σε συναδέλφους από απομακρυσμένες και φτωχότερες χώρες) και μειονεκτήματα (π.χ., έλλειψη άμεσης προσωπικής επικοινωνίας και δικτύωσης) αυτής της μορφής οργάνωσης, που πιθανόν θα επηρεάσουν την αντίληψή μας για επιτυχημένες διοργανώσεις συνεδρίων στο απώτερο μέλλον».