Πρακτική Άσκηση
«ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ»
Το Τμήμα Στατιστικής από την ίδρυσή του το 1989 έχει καθιερώσει την «Πρακτική Άσκηση» στο πρόγραμμα σπουδών του. Ήταν το πρώτο Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που, πολλά χρόνια πριν από τα άλλα τμήματα, υιοθέτησε το θεσμό αυτό.
Η Πρακτική Άσκηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί θεσμοθετημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα των Προγραμμάτων Σπουδών του, η οποία στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών επιστημονικών γνώσεων που αποκτήθηκαν από την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών και την εξοικείωση των φοιτητών/τριών με πιθανούς χώρους εργασίας.
Στο Τμήμα Στατιστικής, η πρακτική άσκηση αποτελεί μάθημα ελεύθερης επιλογής σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος με κωδικό μαθήματος 6801 και λαμβάνει 6-14 ECTS (πιστωτικές μονάδες), οι οποίες συμμετέχουν στα μαθήματα για τη λήψη πτυχίου.
Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα παρέχονται στον ιστότοπο: https://www.aueb.gr/internship
Οφέλη Φοιτητών/τριών από τη συμμετοχή τους στην Πρακτική Άσκηση
Τα οφέλη των Φοιτητών/τριών από τη συμμετοχή τους στην Πρακτική Άσκηση είναι:
- Η εισαγωγή των ασκούμενων σε «πραγματικές» συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος και η μετάβαση από το περιβάλλον της εκπαίδευσης στον χώρο της διοίκησης, της παραγωγής και των επιχειρήσεων.
- Η απόκτηση δεξιοτήτων που συμπληρώνουν τη διαδικασία θεμελίωσης γνώσεων των ασκούμενων.
- Η εξοικείωση των ασκούμενων με τη χρήση τεχνολογίας στο χώρο της διοίκησης και της παραγωγής.
- Η ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εταιρική και δημόσια διακυβέρνηση, την επικοινωνία, την αντιμετώπιση προβλημάτων μέσω ομάδων, την αντίληψη της εταιρικής κουλτούρας κ.ά.
- Η ανάπτυξη ενός πλαισίου συνάντησης διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων για την υλοποίηση έργων του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα με τη συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικούς κλάδους.
- Η προετοιμασία των ασκούμενων για τη μελλοντική ανάληψη υπεύθυνων θέσεων εργασίας.
- Η αποκόμιση εμπειρίας αναφορικά με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
- Η διαμόρφωση άποψης αναφορικά με την επιλογή ειδικοτήτων για τη συνέχιση σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Προϋποθέσεις - Κριτήρια επιλογής
Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης απευθύνεται σε φοιτητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει το 6ο εξάμηνο σπουδών τους (3ο έτος), έχουν κατοχυρώσει τουλάχιστον 80 ΠΜ, έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον 8 υποχρεωτικά μαθήματα μέχρι και την προηγούμενη εξεταστική περίοδο από την αίτηση τους, και έχουν συμμετάσχει σε σχετική ενημερωτική συνάντηση/σεμινάριο του γραφείου Πρακτικής Άσκησης (Οι ελάχιστες ακαδημαϊκές απαιτήσεις (μαθήματα ανά έτος σπουδών) είναι κριτήριο αποκλεισμού (on-off) από τη διαδικασία επιλογής στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης).
Στην περίπτωση όπου οι διαθέσιμες θέσεις Πρακτικής Άσκησης είναι λιγότερες από τις αιτήσεις των φοιτητών/τριών στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων και προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των αιτούμενων συμμετοχής στο πρόγραμμα, εφαρμόζονται επιπλέον τα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης για τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών τα οποία είναι κοινά για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου.
Κριτήρια Αξιολόγησης: Αφού ελεγχθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ακαδημαϊκής προόδου και αποκλειστούν οι υποψηφιότητες που δεν τις πληρούν (εφαρμογή κριτηρίου αποκλεισμού), εκκινεί η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία βασίζεται στα κάτωθι κριτήρια, το καθένα από τα οποία μοριοδοτείται σε κλίμακα 0 -100:
- Μέσος Όρος (Μ.Ο.) των μαθημάτων στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς οι φοιτητές μέχρι την προηγούμενη εξεταστική από την αίτησή τους. Ο μέσος όρος πολλαπλασιάζεται με 10. Το κριτήριο αυτό έχει βαρύτητα 80%.
- Σύνολο πιστωτικών μονάδων (ECTS) που έχει συγκεντρώσει ο φοιτητής/φοιτήτρια από τα μαθήματα στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς, σε σχέση με το ελάχιστο πλήθος μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Το κριτήριο αυτό έχει βαρύτητα 10%.
- Το έτος σπουδών του φοιτητή/φοιτήτριας. Για το 3ο ή 4ο έτος σπουδών λαμβάνει 100 μόρια και για κάθε έτος μετά το 4ο, χάνει 10 μόρια. Το κριτήριο αυτό έχει βαρύτητα 10%.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας μορίων, στο όριο των επιλεγέντων ατόμων, θα επιλεγεί ο/η φοιτητής/τρια με το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας μέχρι και την προηγούμενη εξεταστική περίοδο από την αίτηση.
Σε περίπτωση ακύρωσης αίτησης συμμετοχής φοιτητή/τριας που πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση δίνεται στον πρώτο/τη επιλαχόντα/ούσα βάσει της ανακοινωθείσας σειράς κατάταξης. Σε περίπτωση καθυστερημένης ακύρωσης αίτησης συμμετοχής φοιτητή/τριας που πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και εάν ο/η πρώτος/η επιλαχών/ούσα έχει ήδη τοποθετηθεί μέσω του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου, θα επιλέγεται ο αμέσως επόμενος επιλαχών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιλαχών, το ποσό χρηματοδότησης μεταφέρεται στο επόμενο εξάμηνο.
Ειδικά για φοιτητές/τριες που ανήκουν σε κατηγορία ΑΜΕΑ (σύμφωνα με σχετική πιστοποίηση από Κε.Π.Α.) ισχύει η παρ. 12 του παρόντος.
Αιτήσεις φοιτητών/τριών – Ενστάσεις
- Στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης, δημοσιεύεται η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων φοιτητών/τριών για συμμετοχή στην πρακτική άσκηση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για κάθε περίοδο, σε συνεννόηση με τον Ιδρυματικά Υπεύθυνο.
- Οι αιτήσεις των φοιτητών/τριών γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Πρακτικής Άσκησης ΟΠΑ, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι οποίες αναρτώνται στις ανακοινώσεις του ιστότοπου του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης και στους επιμέρους ιστότοπους των Τμημάτων. Η ελάχιστη διάρκεια υποβολής αιτήσεων είναι δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες.
- Η αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών/τριών πραγματοποιείται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος (βάσει απόφασης Συνέλευσης του Τμήματος) και τα αποτελέσματα (προσωρινά και οριστικά) ανακοινώνονται στον κεντρικό ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης και στον ιστότοπο του Τμήματος.
- Με την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές/τριες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν εγγράφως ένσταση στην γραμματεία του Τμήματος εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Οι ενστάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Ενστάσεων για την Πρακτική Άσκηση που έχει ορίσει το Τμήμα.
- Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, την εξέταση των ενστάσεων και την επικύρωση των οριστικών αποτελεσμάτων, από την αρμόδια Επιτροπή του Τμήματος Στατιστικής, ανακοινώνεται στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης ο οριστικός πίνακας αποτελεσμάτων με τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις γίνονται αποδεκτές στο Πληροφοριακό Σύστημα Πρακτικής Άσκησης ΟΠΑ από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης.
- Η επικύρωση του οριστικού πίνακα αποτελεσμάτων με τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων γίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Στατιστικής.
- Οι φοιτητές/τριες λαμβάνουν ενημέρωση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την πορεία της αίτησής τους (αποδοχή ή απόρριψη).
Επιλογή Φορέα Υποδοχής
- Μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Πρακτικής Άσκησης ΟΠΑ, το οποίο είναι σε διασύνδεση με το Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ «ΑΤΛΑΣ» του Υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές/τριες που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης εκδηλώνουν ηλεκτρονικά το ενδιαφέρον τους στις διαθέσιμες θέσεις των φορέων απασχόλησης που επιθυμούν.
- Μετά τη διενέργεια συνεντεύξεων, οι φοιτητές/τριες επιλέγουν το φορέα στον οποίο θα πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση και ενημερώνουν τον αρμόδιο υπάλληλο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης για τη διευθέτηση των τυπικών διαδικασιών και εγγράφων έναρξης της Πρακτικής Άσκησης.
- Κάθε θέση Πρακτικής Άσκησης που αφορά προπτυχιακούς φοιτητές/τριες δημοσιεύεται και καταγράφεται στο πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
- Ο/η φοιτητής/τρια δεν μπορεί να πραγματοποιήσει Πρακτική Άσκηση σε Φορέα Υλοποίησης συγγενικού προσώπου (Γ’ βαθμού και άνω, σε ευθεία γραμμή, πλάγια γραμμή και εξ’ αγχιστείας, όπως και συζυγική σχέση, με το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης). Επίσης, σε κάθε περίπτωση συγγένειας Γ’ βαθμού και άνω, όπως και συζυγικής σχέσης με άλλο πρόσωπο απασχολούμενο στον Φορέα Υλοποίησης, το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να ορισθεί ως επιβλέπων εκ μέρους του Συνεργαζόμενου Φορέα.
Διάρκεια Πρακτικής Άσκησης
Στο Τμήμα Στατιστικής το διάστημα απασχόλησης ορίζεται σε τρεις (3) μήνες πλήρους απασχόλησης ή έξι (6) μήνες μερικής απασχόλησης (η πλήρης απασχόληση αντιστοιχεί σε 40 ώρες εβδομαδιαίως και η μερική απασχόληση σε 20 ώρες εβδομαδιαίως). Εφόσον το πλήρες ωράριο των εργαζομένων του Φορέα Απασχόλησης είναι διαφορετικό από το 8ωρο, αυτό μπορεί να προσαρμόζεται. Η Πρακτική Άσκηση στο Τμήμα δύναται να υλοποιείται κατά τη διάρκεια των δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων (χειμερινό και εαρινό) καθώς και την καλοκαιρινή περίοδο.
Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης δηλώνεται υποχρεωτικά στο Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τον Φορέα Υποδοχής βάσει του υπογεγραμμένου Ιδιωτικού Συμφωνητικού Πρακτικής Άσκησης. Ο Φορέας Υποδοχής υποχρεούται να αποστείλει το υποβεβλημένο έντυπο Ε3.5 στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε φοιτητή/τριας.
Εσωτερικός Κανονισμός Υλοποίησης Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Στατιστικής
Επικοινωνία – Πληροφορίες
Ελευθερία Νυφλή, Μαρία Κανέλλα και Αντώνιος Ρούσσος
Κεντρικό Γραφείο Πρακτικής Άσκησης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελπίδος 13, 104 34, (3ος όροφος), Τηλ.: 210-8203815, 813 και 806
E-mail: internship@aueb.gr
Το Κεντρικό Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Στατιστικής δέχεται τους φοιτητές Δευτέρα έως και Παρασκευή 11:00 – 15:00